Wat is bewindvoering?

Bewind is een beschermingsmaatregel voor mensen die niet (meer) hun eigen financiën kunnen regelen en overzien. Dit kan komen door echtscheiding, een faillissement, verslaving, psychische problemen of omdat het gewoon niet lukt om de rekeningen op tijd te betalen. De kantonrechter spreekt het bewind uit en bepaalt welke goederen onder het bewind vallen. Na de start van het bewind neemt de bewindvoerder de financiën over, vanaf dat moment heb jij er geen omkijken meer naar. De bewindvoerder heeft namens jou contact met je vaste lasten en eventuele schuldeisers.

Doel

Kort samengevat heeft bewindvoering als doel om je financiën te stabiliseren of stabiel te houden. Een bewindvoerder gaat op zoek naar mogelijkheden om maandelijks rond te komen. Hiervoor wordt gekeken of er bepaalde vergoedingen zijn waar je recht op hebt, of dat er uitgaven zijn waar op bespaard kan worden. Daarnaast helpt een bewindvoerder bij het oplossen van eventuele schulden.

Aanvragen

Wanneer je een bewindvoerder nodig hebt moet hiervoor een verzoek worden ingediend bij de Rechtbank. In dit verzoek moet worden omschreven waarom je een bewindvoerder zoekt en wie je als bewindvoerder wilt. Daarnaast wil de Rechtbank graag een overzicht krijgen van de afspraken die je al gemaakt hebt met de bewindvoerder. Dit verzoek hoef je niet zelf op te stellen, wij helpen je om alle formulieren op de juiste manier in te vullen. Onderaan deze pagina lees je verder hoe het aanvraagproces verloopt.

Wat je van ons mag verwachten


Betrouwbare bewindvoerders
Ieder jaar worden we gecontroleerd door een accountant en door de Rechtbank.

Persoonlijk contact
Geen enorme organisatie waar je alleen maar een nummertje bent, maar betrokken (assistent-)bewindvoerders.

24 uur per dag inzage
Je hebt online toegang tot je bij- & afschrijvingen, budgetplan en eventuele schuldenlijst.

Snel antwoord op je vragen
De meeste vragen beantwoorden we binnen 1 werkdag, maar je hebt altijd binnen 2 werkdagen reactie.

Tijdlijn bewindvoering

 • Stap 1 Contact

  Het kan een grote stap zijn om aan te geven dat je hulp zoekt bij je financiën. We proberen het daarom zo laagdrempelig mogelijk voor jou te maken om in contact te komen. Je kan ons bellen (085 130 6352), mailen (info@verhagenassistance.nl) en je gegevens achterlaten op onze contactpagina.

 • Stap 2 Intakegesprek

  Nadat je contact met ons hebt opgenomen gaan we een intakegesprek plannen. Dit gesprek kan bij ons op kantoor, bij jou thuis, telefonisch of digitaal plaatsvinden. Hierbij kan je zelf je voorkeur aangeven. Tijdens het gesprek gaan we kennismaken met elkaar. Wij willen graag weten waarom je een bewindvoerder zoekt en leggen graag uit wat we doen. Jij kan tijdens dit gesprek al je vragen over bewindvoering stellen.

 • Stap 3 Verzoekschrift naar de Rechtbank

  Als het kennismakingsgesprek van beide kanten goed bevalt kan het bewind aangevraagd worden. Wij helpen je om alle formulieren op de juiste manier in te vullen, zodat je hier zelf geen zorgen over hebt. Nadat de aanvraag door jou en door ons is ondertekend zullen we deze naar de Rechtbank sturen. Vanaf dat moment zullen we moeten wachten op reactie van de Rechtbank. Dit kan ongeveer 4 tot 12 weken duren.

 • Stap 4 Beslissing van de Rechter

  Uiteindelijk beslist de Rechter of het bewind wordt uitgesproken. In de meeste gevallen wordt hiervoor een zitting gepland waarop het verzoek besproken wordt. Wij gaan hier uiteraard samen met je naartoe. In sommige gevallen is een zitting niet nodig en neemt de Rechter een beslissing op basis van de ingestuurde aanvraag. Als de Rechter een beslissing heeft genomen dan wordt deze beslissing per post verzonden naar jou en naar ons.

 • Stap 5 Start bewindvoering

  Nadat de beslissing per post is ontvangen is het bewind officieel gestart. Dit is ongeveer twee weken na de zitting. We gaan dezelfde dag nog aan de slag voor jou. Zo vragen we aan alle partijen om post over jouw financiën naar ons te sturen. Als je schuldeisers hebt dan brengen we hen op de hoogte van het bewind. Vanaf dat moment zullen ze niet langer contact met jou opnemen, maar met ons. We houden je goed op de hoogte van wat we doen en geven je ook inloggegevens van ons systeem. Zo kan je zelf altijd kijken wat er op je rekening gebeurt en hoe je financiën ervoor staan.